RLS behandelen: wat zijn de oplossingen voor rusteloze benen?

RLS behandelen: wat zijn de oplossingen voor rusteloze benen?

Rusteloze benen kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven. Het onrustige gevoel weerhoudt RLS-patiënten ervan om echt tot rust te kunnen komen.

Helaas is er niet 1 behandeling die RLS voor elke patiënt voorgoed verhelpt. Veel mensen zijn dan ook al jaren op zoek naar een oplossing om hun RLS-klachten en symptomen tegen te gaan. In dit blog hebben wij de meest bekende behandelingen tegen rusteloze benen verzameld.

Behandelen van rusteloze benen

Het behandelen van rusteloze benen kan op verschillende manieren. Ook al is de oorzaak van het rusteloze gevoel vaak niet compleet te achterhalen, er zijn mogelijkheden om de klachten te verlichten.

We verdelen deze oplossingen in twee categorieën: oplossingen met medicatie en zonder medicatie.

RLS behandelen met medicijnen

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om het rusteloze gevoel te dempen. Het gebruik van medicijnen kan wel bijwerkingen geven of andere gevolgen hebben, zoals augmentatie, wat betekent dat de klachten nog erger worden dan vóór de behandeling.

Er zijn 4 soorten medicijnen die kunnen worden ingezet om RLS-klachten te verlichten:

Dopamine(agonisten)

Dopamine is een stof die van nature in de hersenen voorkomt en is onder andere belangrijk voor de aansturing van spieren. Deze medicijnen  worden voorgeschreven bij de ziekte van Parkinson. Bij een lage dosering kan het ook rusteloze benen verminderen. Het gebruik van dopamine kent diverse bijwerkingen. Duizeligheid en misselijkheid of een toename van de klachten (augmentatie) komt geregeld voor.

Benzodiazepinen

Deze medicijnen hebben een rustgevende en ontspannende werking. Ze worden vaak als kalmerings- en slaapmiddel voorgeschreven. Bij het gebruik van benzodiazepinen is slaperigheid en sufheid overdag een regelmatig voorkomend effect. Verder moet je met benzodiazepinen oppassen voor psychische of lichamelijke afhankelijkheid en onthoudingsverschijnselen.

Anti-epileptica

Dit zijn middelen tegen epilepsie. Zij verminderen de prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel en kunnen worden voorgeschreven om RLS klachten tegen te gaan. Ook deze medicijnen kennen bijwerkingen, zoals duizeligheid, sufheid en concentratiestoornissen.

Opiaten

Opiaten hebben een sterk verdovende en pijnstillende werking. Ze hebben een dempende werking op de hersenen. Voorzichtigheid is geboden! Er is een kans op verslaving. Opiaten worden daarom alleen ingezet bij ernstige vormen van RLS.

RLS behandelen zonder medicijnen

Om RLS zonder medicijnen te behandelen zijn er verschillende manieren. Zo kun je veranderingen in levensstijl, gewoontes en patronen doorvoeren om de RLS-klachten te verminderen. Wat ook kan, is het gebruikmaken van een medische toepassing/hulpmiddel, zoals Relegs. Relegs is het enige medische hulpmiddel dat in elke RLS situatie kan worden gebruikt.

Veranderingen in levensstijl en gewoontes

Je kunt verschillende dingen doen om RLS-klachten te verminderen. Bijvoorbeeld:

 • Proberen je slaapritme- en patronen te verbeteren. Zorg voor een goed verduisterde slaapkamer, vaste bed- en wektijden en neem rust voor je gaat slapen.
 • Zorg dat je weinig of geen alcoholhoudende of cafeïne houdende dranken tot je neemt. Dit heeft invloed op de slaapkwaliteit en ook op de symptomen van RLS.
 • Stop met roken.
 • Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen nuttigt. Een voedzaam eetpatroon kan bijdragen aan een goede rust.
 • Zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en een goede zithouding.
 • Yoga en rekoefeningen
 • Massage van de beenspieren

Medische hulpmiddelen/toepassingen

 • Voetomslag (compressie)
 • Pneumatische compressie
 • Trillingskussen
 • Nabij-infraroodspectroscopie (NIRS)
 • Acupunctuur

RLS behandelen met Relegs

Bovenstaande tips en behandelingen kunnen bijdragen aan het verminderen van RLS-klachten. Bij lichte klachten is een verandering in levensstijl soms al genoeg, maar bij terugkomende symptomen van RLS blijkt de stijlbreuk vaak niet voldoende. Bovendien kan het heel lastig zijn om patronen te doorbreken of nieuwe patronen vol te houden.

Met de techniek van Relegs kun je zonder bijwerkingen het onrustige gevoel in je benen dempen met 1 druk op de knop. Zonder medicatie of lastige veranderingen in je levensstijl: Relegs is simpel in gebruik, geeft direct verlichting en is het enige medische hulpmiddel dat in elke RLS situatie kan worden gebruikt.

Lees hier hoe Relegs werkt, hoe de gebruikers Relegs ervaren en hoe je Relegs kunt bestellen om ook zo snel mogelijk van deze methode gebruik te kunnen maken.

Foto credits: Cel Pax (Unsplash)

U kunt ons ook bellen

Bent u benieuwd of Relegs voor u kan werken? Twijfelt u over Relegs in combinatie met medicijngebruik of heeft u een andere vraag? Vraag dan geheel vrijblijvend een persoonlijk adviesgesprek aan.

Relegs: stimulator, oplader en elektrodepleisters

249.00

Uitverkocht

De waardering van relegs.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 190 reviews.