100ste ESA-start-up gaat de strijd aan met RLS

100ste ESA-start-up gaat de strijd aan met RLS

Honderd kleine bedrijven heeft ESA’s incubatiecentrum BIC in Noordwijk inmiddels op weg geholpen. Bedrijf nummer 100 wil de behandeling van rusteloze benen (Restless Leg Syndrome, RLS) verbeteren met behulp van kennis uit de ruimtevaart. 

“Ik heb al sinds mijn jeugd last van rusteloze benen, precies zoals mijn vader er al zijn hele leven last van heeft”, stelt medisch arts Casper van Waveren. “Nu ik de symptomen ervan herken bij mijn zoon wil ik niets liever dan hem helpen.”

RLS staat bekend om zijn overweldigende en vaak onprettige drang om je benen te bewegen wanneer je in rust bent. In extreme gevallen kan die drang verontrustende vormen aannemen en de patiënt beperken bij zijn dagelijkse activiteiten. Volgens de National Health Service in Groot-Brittannië heeft 10 procent van de bevolking op minstens één moment in zijn leven te maken met de aandoening. Behandeling van RLS met medicijnen heeft bijwerkingen. Casper zoekt al jaren naar een andere oplossing. De verschillende apparaten die hij heeft getest zijn allemaal slechts gedeeltelijk geschikt en waren niet bruikbaar voor alle gradaties van RLS. Een nieuw apparaat ziet het daglicht

De ondernemers achter Relegs
Toen Casper zijn eigen apparaat bedacht, bracht ingenieur Erik van der Heide zijn ervaring met ruimtevaarttechniek in spel. “We kunnen het kleiner, beter, veiliger, meer robuust en betrouwbaarder maken”, stelde hij voor. Het tweetal vormde de Nederlandse start-up Relegs BV, die vorige maand van start ging bij ESA’s incubatiecentrum BIC in Noordwijk. Het doel: een behandeling van RLS maken die geen bijwerkingen heeft en die in iedere situatie te gebruiken is.

“Casper en Erik hebben verschillende designmethodes die voorheen door ESA gebruikt werden gebruikt bij de ontwikkeling van ruimtehardware. Deze methodes kunnen leiden tot een slimmere oplossing om RLS-patiënten te helpen”, weet Martijn Leinweber, communicatiemanager bij het in 2004 geopende ESA BIC Noordwijk, ESA’s langstlopende incubatiecentrum.

“Bij ons incubatiecentrum kunnen ze gebruik maken van de expertise van onze partners en van ESA’s nabij gelegen technologische centrum”, aldus Leinweber. “Zo kunnen ze hun idee verder ontwikkelen en hun start-up laten groeien.”

“We kunnen momenteel nog niet veel meer kwijt over de specifieke ruimtevaarttechnologie die we willen gebruiken”, aldus Van der Heide. “We moeten eerst ons patent veiligstellen. Maar we zijn ervan overtuigd dat er een markt is voor ons apparaat en dat we de levenskwaliteit van veel mensen die getroffen zijn door RLS kunnen verbeteren.”

Een ‘eeuw’ incubatie
De honderdste start-up bij ESA BIC Noordwijk wordt gevierd “Relegs is onze honderdste start-up”, aldus Leinweber van ESA BIC Noordwijk, dat in 2004 werd geopend als onderdeel van ESA’s technologietransferprogramma. “Ondernemers komen bij ons met hun ideeën en wij helpen hen om deze ideeën om te vormen tot levensvatbare bedrijven. In 13 jaar tijd hebben we dat nu met Relegs voor 100ste keer gedaan.

U kunt ons ook bellen

Bent u benieuwd of Relegs voor u kan werken? Twijfelt u over Relegs in combinatie met medicijngebruik of heeft u een andere vraag? Vraag dan geheel vrijblijvend een persoonlijk adviesgesprek aan.

Relegs: stimulator, oplader en elektrodepleisters

249.00

Uitverkocht

De waardering van relegs.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 193 reviews.