Veel gestelde vragen

Wat is Relegs?

Relegs is een draadloze elektrostimulator speciaal ontwikkeld voor mensen met onrustige benen, ook wel restless legs syndrome (RLS) genoemd. In overeenstemming met de Wet op de Medische Hulpmiddelen is Relegs geclassificeerd en gecertificeerd als een klasse IIa medisch hulpmiddel.

Op welke momenten gebruik ik Relegs?

Relegs kan worden gebruikt in alle situaties dat RLS zich voordoet, in bed als je wilt gaan slapen, maar ook als je voor langere tijd zit; thuis op de bank, op het werk, tijdens een avondje uit (bioscoop, theater), op reis in de auto, bus of vliegtuig.

Hoe wordt Relegs bediend?

Relegs heeft geen knoppen en wordt simpelweg bediend door er op te tikken. Twee keer tikken voor aan/uit en één keer tikken om de sterkte van de stimulatie in te stellen. Relegs kan onder de kleding worden gebruikt. Het platte ontwerp en de eenvoudige bediening zorgen voor een comfortabel gebruik, zonder dat iemand in de omgeving het merkt of ziet.

Werkt Relegs direct?

Ja. Relegs wordt bevestigd op de kuit en stimuleert daar de zenuwen met onschuldige elektrische prikkels. Deze contrastimulatie zorgt voor een directe verlichting van de onrustige benen en vermindert de drang om deze te moeten bewegen.

Is Relegs veilig?

Ja. Relegs is veilig bij juist gebruik. Lees de gebruiksaanwijzing voor gebruik. Voor veilig nachtgebruik heeft Relegs een uniek peel-off detectie systeem, wat wil zeggen dat Relegs uitschakelt als de elektrodepleister (deels) losraakt van de huid.

Medicatie helpt niet tegen mijn rusteloze benen, helpt Relegs dan wel?

Relegs is geschikt is voor iedereen die last heeft van rusteloze benen. Ook voor RLS patiënten die hiervoor medicijnen gebruiken, maar waarbij de medicatie niet of niet afdoende werkt, of die liever geen medicijnen hiervoor willen gebruiken.

Kan ik Relegs combineren met medicijnen?

Ja. Relegs is zonder problemen te combineren met medicijnen. Relegs kan een hele goede aanvulling zijn op RLS medicatie als medicatie alleen niet genoeg effect geeft. Mogelijk kan  Relegs op een later tijdstip de medicatie zelfs verminderen of helemaal achterwege laten. Overleg hierover met een arts.

Is Relegs pijnlijk?

Nee. Relegs moet een comfortabel gevoel geven. Voor een goed effect kan je kiezen om de hoogst aanvaardbare intensiteit onder uw pijndrempel. Soms kan het gebeuren dat er tijdens gebruik van Relegs kramp of een ongemakkelijk prikkend gevoel in de kuit ontstaat. De intensiteit moet dan naar beneden toe worden bijgesteld.

Heeft Relegs ook nadelige effecten?

Nee. Relegs is op ieder gewenst moment te gebruiken, dag en nacht. Relegs heeft voor zover bekend geen nadelige effecten, zoals dat bij medicijnen wel kan voorkomen.

Moet Relegs worden voorgeschreven of heb ik een recept nodig?

Nee, Relegs hoeft niet op recept te worden voorgeschreven. Relegs is direct aan te schaffen via deze website.

Hoe weet ik of Relegs voor mij werkt?

Er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Relegs. Patiënten geven aan veel baat te hebben bij Relegs. Ze ervaren minder klachten van onrustige benen en slapen beter. Het is bekend dat Relegs de ene dag meer effect kan geven dan de andere, afhankelijk van de gesteldheid op een bepaalde dag.

Hoe werken de elektrodepleisters?

Relegs bestaat uit twee kernelementen: een stimulator en een elektrodepleister. De elektrodepleisters zijn speciaal ontwikkeld voor Relegs en zorgen voor een optimale geleiding van de actieve neurostimulatie.

Bij de aankoop van één Relegs model worden standaard twee pleisters meegeleverd. Relegs is dus meteen te gebruiken als oplossing tegen de klachten van RLS. De pleisters zijn daarna los te bestellen (4 pleisters per keer).

De pleisters hebben een plak laag die bedekt is met de beschermfolie en een kant met twee magnetische drukknoppen waarop de stimulator bevestigd dient te worden. De plak-kant kan op de huid van de kuit geplakt worden zodra de beschermende folie verwijderd is.

Opgelet! Relegs® mag bij het bevestigen op de elektrodepleister niet ingeschakeld zijn!

Haal na gebruik de stimulator van de elektrodepleister en verwijder de elektrodepleister voorzichtig van de huid. Plak de elektrodepleister terug op de beschermfolie en bewaar deze in het hersluitbare plastic zakje om uitdroging te voorkomen. Let er daarbij op dat u niet met de vingers op de geleidende hydrogel komt. Gebruik de vingergrepen aan de rand van de elektrodepleister. Opgelet! Verwijder nooit de elektrodepleister samen met Relegs® van de huid, zeker niet als deze nog ingeschakeld is!

Gooi de beschermfolie niet weg!!

De elektrodepleister is na een behandeling opnieuw te gebruiken. Om de pleister te bewaren dient de beschermfolie weer terug geplakt te worden op de plakkant van de pleister. De pleister werkt zolang de plak laag sterk genoeg is en op de huid blijft zitten als de stimulator erop bevestigd is. Dit verschilt per persoon en huidtype en is mede afhankelijk van de gebruiksfrequentie. Gemiddeld is een elektrodepleister een maand te gebruiken.

Zijn er mensen die Relegs niet moeten gebruiken?

Mensen met een pacemaker, actief implantaat (defibrillator) of andere metaal of elektronisch implantaat mogen Relegs niet gebruiken. Tot 6 maanden na een diepe veneuze trombose mag Relegs niet worden gebruikt. Overleg bij hartkwalen en hartritmestoornissen eerst met een arts. Relegs is niet geschikt voor personen met een psychisch emotionele storing of verminderde mentale vermogens.

Kan ik Relegs terugsturen?

Mocht je niet tevreden zijn over Relegs, dan kan je dit aangeven via ‘mijn account’ op deze website. Je krijgt dan verzendingsinstructies. Als je binnen 30 dagen Relegs terugstuurt ontvang je je geld terug. Relegs dient wel in originele verpakking en met bon geretourneerd te worden.

Hoe weet ik of Relegs op de goede plek op het lichaam zit?

Relegs is ontworpen om op de kuit te worden geplaatst. Dit omdat RLS klachten meestal in de kuit worden ervaren. Maar eenieder ervaart RLS klachten anders, daarbij reageert eenieder anders op elektrostimulatie. Plaats Relegs daar waar de meeste klachten worden ervaren  en daar waar het het meest comfortabel aanvoelt.

Ik heb in beide benen klachten van RLS, op welk been plaats ik Relegs?

Gebruik Relegs op het been waar de meeste klachten worden ervaren. Ook in het andere been zullen de klachten dan verminderen. Voor een optimaal effect kan het bij ernstige klachten soms nodig zijn om Relegs op beide benen te gebruiken.

Relegs doet het niet, waarom gaat er een oranje lampje branden?

Relegs wordt met een elektrodepleister op de huid bevestigd. Met een unieke gepatenteerde technologie neemt Relegs waar of de elektrodepleister goed contact maakt met de huid. Als dit niet het geval is zal een oranje lampje gaan branden en schakelt Relegs zichzelf uit. Zorg eerst dat de elektrodepleister goed contact maakt met de huid en probeer dan opnieuw. Het kan ook zijn dat de elektrodepleister geen goed contact meer maakt, omdat deze is opgebruikt en moet dan worden vervangen.

Hoe laad ik Relegs op?

Relegs laadt op door deze in de oplader te plaatsen. De oplader moet via een USB- netspanningsadapter of via de PC op de netvoeding worden aangesloten. Zorg dat Relegs goed in de oplader wordt geplaatst, waarbij de oplaadpunten elkaar raken.

Relegs zit in de oplader, maar het oplaadlampje doet het niet, wat is er aan de hand?

Wanneer Relegs oplaadt gaat er een groen indicatielampje knipperen, maar als de batterij erg leeg is kan het enkele minuten duren voordat het indicatielampje groen begint te knipperen.

Hoe onderhoud ik Relegs?

Relegs is onderhoudsvrij.

Hoe lang gaat een elektrodepleister mee?

Eenmaal uit de verpakking gaat een elektrodepleister maximaal 1 maand mee. Een elektrodepleister kan tot maximaal 10 keer gebruikt worden. De levensduur van een elektrodepleister hangt heel erg af van de zorg waarmee het wordt gebruikt en bewaard. Volg de instructies in de gebruiksaanwijzing.

Kan ik ook andere elektrodepleisters gebruiken?

Nee. Gebruik Relegs alleen met de bijgeleverde elektrodepleisters. Deze kunnen worden bijbesteld via deze website.

Wordt Relegs vergoed door de verzekeraar?

Nee. Relegs wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Mogelijk biedt de verzekering een vergoeding aan via de aanvullende verzekering. Voor wie medicatie gebruikt, deze vallen vaak in het eigen risico en met Relegs is de kans aanwezig dat op deze kosten in de toekomst (gedeeltelijk) bespaard kan worden.

Waar kan ik Relegs bestellen?

Relegs is op het moment alleen online verkrijgbaar via deze website

Wat is de levertijd van Relegs?

We streven ernaar om de bestelling zo snel mogelijk te verwerken. Alle bestellingen worden verstuurd vanuit ons magazijn in Nederland. Over het algemeen duurt het 2-3 werkdagen om uw bestelling te leveren.

We zitten nog in de beginfase van onze onderneming en het kan soms zo zijn dat de voorraad niet voldoet aan de vraag van alle RLS patiënten. We proberen natuurlijk genoeg modellen op voorraad te hebben en daarover zo open, snel en goed mogelijk te communiceren.

Naar welke landen kan Relegs worden verzonden?

Relegs is CE gecertificeerd en wordt op dit moment alleen in Nederland geleverd.

Welke kwaliteitsgaranties gelden er?

Bij normaal gebruik geldt een garantie van 24 maanden op Relegs producten. Om een geldend beroep op de garantie te kunnen doen is de kassabon als bewijs van aankoop nodig, deze is te vinden in ‘mijn account’. Ben je na aanschaf niet tevreden, dan kan het product binnen 30 dagen in de originele verpakking met bon teruggestuurd worden en wordt het aankoopbedrag geretourneerd.

Neem bij een klacht over Relegs altijd eerst contact op met het servicecenter via service@relegs.com.

Hoe garandeert Relegs de kwaliteit?

Relegs en onze leveranciers zijn ISO13485 gecertificeerd, de internationaal erkende norm voor kwaliteitsmanagementsystemen in de medische industrie. Dit toont aan dat Relegs voldoet aan de eisen van de Europese richtlijn medische hulpmiddelen.