Restless Legs Syndrome (RLS)

Rusteloze benen wordt officieel Restless Legs Syndrome of kortweg RLS genoemd. Het is een neurologische aandoening die in veel gevallen niet meer overgaat en mogelijk verergert naar mate men ouder wordt. De symptomen zijn te bestrijden, de aandoening zelf helaas (nog) niet. Er zijn een aantal behandelmethodes waaronder leefstijl aanpassingen en medicijnen. Relegs® is één van de oplossingen. Het verlicht direct en heeft geen bijwerkingen zoals bij medicijn gebruik.

diagnose restless legs syndrome briefje

Diagnose is lastig

Hoewel de diagnose RLS meestal pas bij mensen van middelbare leeftijd wordt gesteld, kunnen veel patiënten, vooral met primaire RLS, zich herinneren dat ze er al op jonge leeftijd last van hadden. Vaak werden de symptomen dan groeipijnen genoemd, of de kinderen werden hyperactief genoemd omdat ze moeilijk stil konden zitten. Na verloop van tijd wordt het lichaam zodanig vermoeid door het optredende tekort aan slaap, of slaap van een goede kwaliteit, dat maatregelen noodzakelijk zijn.

In eerste instantie behoeven dat geen medicijnen te zijn. Geven de alternatieven, zoals Relegs geen verlichting, dan kan het nodig zijn om over te gaan tot medicatie op voorschrift van uw arts. Er wordt in toenemende mate internationaal wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaken van RLS maar het laatste woord is nog niet gezegd.

Hoe herken je rusteloze benen

Ongeveer 6 tot 10 % van de bevolking heeft symptomen of klachten die te linken zijn aan het Restless Legs Syndrome (RLS). Maar hoe herken je RLS? Mogelijk aan een van deze 5 symptomen of gevolgen:

  • Een lastig te omschrijven onrustig gevoel in je benen
  • De drang om te bewegen (continu)
  • Als u uw benen beweegt verdwijnt of vermindert het nare gevoel
  • In rust komt b.v. om in slaap te raken, speelt het onrustige gevoel op
  • Wanneer u tijdens rustmomenten niet tot rust komt, blijf je vermoeid

Meer lezen over de mogelijke oorzaken van RLS

Behandelmethodes voor RLS

Er zijn een aantal behandelmethodes voor rusteloze benen. Ook al is de oorzaak van het rusteloze gevoel vaak niet te achterhalen, de klachten zijn in veel gevallen te verlichten. Soms met medicijnen, maar ook zonder!

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven. Het gebruik van medicijnen kan wel bijwerkingen hebben. Ook augmentatie kan een gevolg zijn de klachten nog erger worden dan vóór de behandeling. Er zijn 4 soorten medicijnen die kunnen worden ingezet tegen RLS-klachten.

Ook zonder medicijnen zijn er een paar manieren. Denk aan veranderingen in levensstijl, gewoontes en patronen doorvoeren om de RLS-symptomen te verminderen. Wat ook kan, is het gebruikmaken van een medisch gerelateerde toepassing of hulpmiddel, zoals Relegs. Relegs is het enige medische hulpmiddel dat in elke RLS-situatie kan worden gebruikt.

Relegs® kan worden gebruikt als een op zichzelf staande behandeling en als aanvulling op medicijnen die tegen RLS worden gebruikt.

Meer lezen over de behandelmethodes

Meer informatie

https://relegs.com/de-stichting-rls-test-relegs/Meer algemene informatie over RLS is te vinden op de website van de Stichting Restless Legs. Op de website thuisarts.nl wordt het ziektebeeld en worden de symptomen van RLS ook helder omschreven, daarbij worden een aantal praktische tips gegeven.

Ook Relegs is getest door patiënten van de Stichting RLS. De review is te lezen op onze blogpagina.

 Speciaal voor artsen hebben wij een whitepaper ontwikkeld over RLS en Relegs. Deze is op de pagina wetenschap gratis te downloaden.

Ervaar direct de voordelen van Relegs.

De waardering van relegs.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 194 reviews.