Restless Legs Syndrome (RLS)

De stichting Restless Legs omschrijft de aandoening als volgt: Een ingrijpende aandoening, voor zowel patiënt als zijn/haar naasten. Een neurologische aandoening die ook voor de medische wereld nog de nodige geheimen kent. Maar waarvan veel ook al wel bekend is.

RLS is een neurologische aandoening die in veel gevallen niet meer overgaat en mogelijk verergert met het stijgen der jaren. De symptomen zijn te bestrijden, de aandoening zelf (nog) niet. In die gevallen dat er een aanwijsbare oorzaak is (bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen), willen de klachten wel eens (aanzienlijk) minder worden als de medicatie wordt gewijzigd. In andere gevallen kunnen aanpassingen in de leefstijl en zo nodig medicatie helpen.

Diagnose is lastig

Hoewel de diagnose RLS meestal pas bij mensen van middelbare leeftijd wordt gesteld, kunnen veel patiënten, vooral met primaire RLS, zich herinneren dat ze er al op jonge leeftijd last van hadden. Vaak werden de symptomen dan groeipijnen genoemd, of de kinderen werden hyperactief genoemd omdat ze moeilijk stil konden zitten.

Na verloop van tijd wordt uw lichaam zodanig vermoeid door het optredende tekort aan slaap, of slaap van een goede kwaliteit, dat maatregelen noodzakelijk zijn. In eerste instantie behoeven dat geen medicijnen te zijn. Geven deze alternatieven geen verlichting, dan kan het nodig zijn om over te gaan tot medicatie op voorschrift van uw arts.

Er wordt in toenemende mate internationaal wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaken van RLS maar het laatste woord is nog niet gezegd.

Meer informatie

Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Nederlandse vereniging van Neurologie. Op de website thuisarts.nl wordt het ziektebeeld en worden de symptomen van RLS ook helder omschreven, daarbij worden er een aantal praktische tips gegeven. Op hoogte blijven van Relegs? Schrijf je in voor onze ‘wachtlijst‘.

wachtlijst

Zet je zelf dan nu op de ‘wachtlijst’, dan houden wij je op de hoogte van de stappen die we zetten en de lancering.