Rusteloze benen: 5 mogelijke oorzaken

RLS-oorzaken

Rusteloze benen: 5 mogelijke oorzaken

RLS-oorzaken

Het rusteloze benensyndroom, ofwel RLS, is een aandoening van de zenuwen. Het zorgt voor een naar gevoel in de benen en de onbedwingbare drang om deze te moeten bewegen. De klachten van RLS nemen toe met leeftijd.

Onrustige nachten door rusteloze benen

De meeste mensen met RLS ervaren ’s nachts de meeste klachten.  Dit komt doordat RLS  voorkomt als je in rust bent en je de benen niet beweegt. Er ontstaat dan een naar gevoel in je benen wat ertoe leidt dat je de benen moet bewegen. Ook kunnen je benen in je slaap schokkende bewegingen maken. Onrustige benen in bed kunnen je nachtrust flink verstoren en leidt vaak tot slaaptekort.

Lage hoeveelheid dopamine als oorzaak RLS?

Er is nog weinig bekend over de oorzaak van RLS. Het vermoeden bestaat dat het wordt veroorzaakt door een disbalans van dopamine in de hersenen. Dopamine is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Een te lage hoeveelheid dopamine kan ervoor zorgen dat deze communicatie verstoord wordt.

Mogelijke oorzaken van rusteloze benen

Zoals eerder aangegeven is er nog weinig bekend over eventuele oorzaken van RLS. Toch zijn er bepaalde situaties waarin mensen meer last hebben van RLS.

1.    Zwangerschap
Rusteloze benen tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Waarom zwangerschap precies kan zorgen voor RLS, is nog onbekend. Het vermoeden bestaat dat dit komt doordat er in de zwangerschap vaak sprake is van een ijzertekort. IJzer is nodig voor de aanmaak van dopamine in de hersenen. Als er dus een tekort is aan ijzer, wordt er ook minder dopamine aangemaakt.

2.    Medicatie
Wat het precieze effect van medicijnen op RLS is, is niet bekend. Wel is het zo dat veel medicatie gericht is op de dopaminehuishouding, denk bijvoorbeeld aan antidepressiva. De vraag is vaak of medicatie direct een oorzaak is van RLS of dat het enkel de symptomen verergert.

3.    Overgang
Vrouwen in de overgang hebben veel last van verschillende klachten. Deze klachten kunnen op hun beurt weer leiden tot bloedarmoede, bijvoorbeeld door extreem bloedverlies of doordat het lichaam geen ijzer opneemt uit voedsel. Bloedarmoede leidt weer tot een ijzertekort, en dit leidt weer tot een lage hoeveelheid dopamine.

4.    Erfelijkheid
RLS lijkt erfelijk te zijn. Bij de helft van de mensen die RLS ervaart, komen meer gevallen van rusteloze benen in de familie voor. Kinderen van mensen met RLS lopen ongeveer 2 keer zoveel risico om RLS te krijgen. Broers en zussen hebben zelfs bijna 4 keer zoveel kans. De vroeg optredende vorm van RLS (beginnend in de kindertijd) komt vaker voor in gezinnen dan de laat optredende vorm (beginnend op volwassen leeftijd)

5.    Nierproblemen
Om verschillende redenen kan RLS voorkomen bij mensen met nierproblemen. Bij nier schade hopen afvalstoffen zich op in het lichaam wat kan leiden tot zenuwschade en door chronische nier schade kan bloedarmoede ontstaan, wat weer zorgt voor een tekort aan ijzer en dus een verminderde aanmaak van dopamine. 


Behandelen rusteloze benen

Er zijn verschillende manieren om RLS te behandelen. Voorbeelden hiervan zijn medicatie, veranderingen in levensstijl en medische hulpmiddelen.

Zo kun je de symptomen van RLS onderdrukken met Relegs. Relegs maakt gebruik van contrastimulatie, waarbij onschuldige elektrische prikkels de zenuwen stimuleren. Zo wordt het onrustige gevoel in de benen en de drang deze te bewegen verminderd. Bekijk onze video om te zien hoe Relegs werkt, of bestel direct een stimulator in onze online Relegs shop.

U kunt ons ook bellen

Bent u benieuwd of Relegs voor u kan werken? Twijfelt u over Relegs in combinatie met medicijngebruik of heeft u een andere vraag? Vraag dan geheel vrijblijvend een persoonlijk adviesgesprek aan.

Relegs: stimulator, oplader en elektrodepleisters

249.00

Uitverkocht

De waardering van relegs.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 194 reviews.